torstai 25. kesäkuuta 2015

Helpot ja maistuvat sämpylät

Tässä ohje helppoihin ja hyviin sämpylöihin. Reseptin löysin Karhupoikani Koda -blogista.

11 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1-2 rkl siirappia
2 tl suolaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa

Murusta hiiva kulhoon ja lisää sekaan suola sekä siirappi. Lisää kulhoon pikkuhiljaa kädenlämpöinen vesi ja sekoita hyvin, jotta hiiva sekoittuu siihen kunnolla. Lisää lopuksi maito sekaan.

Lisää joukkoon reilu 2 dl ruisjauhoja sekä 10 dl vehnäjauhoja ja sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla. Taikina jää melko löysäksi, sellaiseksi ettei sitä voi kunnolla muotoilla. Kunhan se irtoo vähän reunoista, niin se riittää.

Heitä taikinan päälle muutama rkl jauhoja ja jätä se kohoamaan tunniksi liinan alle.

Laita uuni päälle 240-250 C.

Jauhota pöytä runsaalla kädellä ja kaada taikina siihen päälle. Lisää vielä muutama rkl jauhoja taikinan päälle ja painele sitä hennosti muotoon josta sitä on helppo leikata veitsellä. Tee taikinasta pötköjä ja leikkaa sitten sopivan kokoisia sämpylöitä. Keskikokoisia sämpylöitä tehdessäsi jaa jokainen pötkö kolmeen. Heitä vielä vähän jauhoja leipien päälle. Ohjeella tulee noin 15-20 sämpylää.

Siirrä sämpylät varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ohjeesta tulee kaksi pellillistä sämpylöitä.

Laita sämpylät uuniin noin 20 minuutiksi. Tarkkaile uunia ja ota sämpylät pois kun niissä on kaunis kullanruskea väri.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti