tiistai 9. syyskuuta 2014

Mac & cheese ja lihamureketta

Olen joskus halunnut kokeilla tehdä mac & cheeseä ja nyt sitten löysin hyvän reseptin. :-) Lihamureke tuntui sopivalta siihen kylkeen, kun ei mitään kalliimpaa lihaa viitsinyt ostaa. Mac & cheesen resepti on Terveiset ravintoketjun huipulta blogista.

Mac & cheese - pastaa & makaronia

500 g makaroneja
500 g juustoraastetta (cheddar)
6 dl kermaa/maitoa
1 muna
4 rkl voita
0,5 dl vehnäjauhoja
2 tl sinappia (dijon)
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Keitä pasta (mieleisesi mallinen, ihan perusmakaronitkin käyvät hyvin) liha/kasvisliemessä, miltei al dente, mutta hieman vähemmän. Valuta pasta lävikössä, mutta älä huuhtele. Sulata voi toisessa kattilassa ja lisää joukkoon pienin erin jauhot koko ajan sekoittaen. Anna jauhojen kypsyä muutama minuutti miedolla lämmöllä, mutta vältä ruskistamasta niitä.

Lorota joukkoon pikkuhiljaa sekoitellen kerma tai maitoa, jos haluat kevyemmän version. Mausta sinapilla, voit laitta reilumminkin kuin 2 tl, ihan maun mukaan.  Riko muna kulhoon ja sekoita rakenne tasaiseksi. Ota mukillinen äsken tekemääsi jauho/voi/kermaseosta ja liruttele pikkuhiljaa kulhoon koko ajan sekoittaen kananmunan kanssa.  Kaada kulhon sisältö takaisin kattilaan ja sekoita kunnolla.

Seuraavaksi kattilaan lisätään juustoraaste. Perinteisesti käytetään cheddaria (ei siis sitä yksittäin pakattua sulatejuustoa, vaan alkuperäistä kimpaleesta raastettua), mutta voit käyttää makusi mukaista juustoa: edamia, emmentalia, parmesaania tai vaikka niiden yhdistelmää. Tähän ruokaan on helppo hukata erilaiset jääkaapista löytyvät juustonkannikat. Mikään ei estä tekemästä kokeiluja myöskään Auralla tai vaikka Mustapekalla. Sekoita kunnes juusto on sulanut ja lisää mausteet.

Kaada valutetut pastat kattilaan juustokastikkeen joukkoon ja sekoita vielä hyvin. Kaada ainekset sopivaan uunivuokaan ja ripottele vielä pinnalle juustoraastetta reilusti. Paista uunissa 200 asteessa 20 minuuttia tai kun pinta saa kauniin värin.

Lihamureke 

400 g jauhelihaa 
1 prk kermaviiliä 
1 ps sipulikeittoa 
2 kananmunaa
1 valkosipulin kynsi 

Sekoita sipulikeitto kermaviiliin ja anna turvota 10 min. Lisää jauheliha, kananmunat ja valkosipuli. Voitele uunivuoka tai laita pohjalle leivinpaperia. Kaada taikina vuokaan ja muotoile siitä murekepötkö. Paista uunissa 175 asteessa noin 40 min. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti